Antet

 

Cercul de dezbateri


Cercul de dezbateri a fost înfiinţat din dorinţa de a încuraja practica unei comunicări argumentate printre studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi nu numai. Colaborarea dintre Centrul Lingua şi ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică) s-a concretizat în traininguri de iniţiere în dezbateri şi prezentări la care au participat atât studenţii, cât şi cadrele didactice ale Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri.

 

DEBATE - ul este o formă structurată de dezbatere educaţională, compusă din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi în situaţia de a pune în valoare "pro şi contra" argumente diferite pentru ambele faţete ale unor aspecte asupra cărora oamenii pot fi în dezacord.

 

Abordarea de tip pro-contra le dezvoltă participanţilor capacitatea de analiză a problemelor controversate, ajută la obţinerea unei imagini obiective, încurajează participanţii să emită judecăţi asupra unei moţiuni folosind criterii obiective, şi totodată, să apere o poziţie folosind argumente susţinute de dovezi şi nu de simple opinii. Indiferent de tema dezbătută, aceasta reprezintă un pretext pentru exersarea abilităţilor de comunicare în spaţiul public, de gândire critică şi de argumentare logică.

EVENIMENT 2009: YALE VERSUS UBB!

În perioada 14-17 martie 2009 Universitatea Babeş-Bolyai a găzduit evenimentul YALE VERSUS UBB: THE WAY TO BECOME A GREAT DEBATER, eveniment adresat întregii comunităţi academice interesate de comunicarea în sfera publică. Publicul ţintă a fost compus din studenţi din Universitatea Babeş-Bolyai, precum şi din centre universitare din Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. Delegaţia celor de la Yale a fost condusă de Andrew Rohrbach, preşedintele American Parliamentary Debate Association.

 

EVENIMENT 2010: UBB în semifinalele campionatului european de dezbateri academice! 

Universitatea Babeş- Bolyai a fost prezentă la Campionatul European de Dezbateri Academice care a avut loc la Amsterdam, Olanda, şi s-a desfăşurat în perioada 12-17 iulie 2010. Trei echipe a câte doi studenţi au reprezentat universitatea noastră la această prestigioasă competiţie.

După preliminarii, una dintre echipele UBB se clasa pe locul trei la categoria engleza ca limbă străină după două echipe olandeze! Au trecut cu bine şi de sferturi, după care în semifinale s-au luptat în argumente cu echipa Israelului, Greciei şi Olandei. Câştigătorii competiţiei la această categorie au reprezentat Universitatea Ljubljana, Slovenia, iar câştigătorii la categoria vorbitori nativi sunt din Irlanda, care au învins de data aceasta faimoasele Oxford şi Cambridge.

Contact: Anca PASCU, Coordonator al Cercului de dezbateri
anca.pascu@lingua.ubbcluj.ro